Nieuwsbrief examinering mbo

4 oktober 2017

Nieuwsbrief 68: vmbo-mbo, slaag-zakregeling, conferentie, vacature, bijeenkomsten, terugblik webinar.
 
 
 

Houttuinlaan 6
3447 GM Woerden
Postbus 2051
3440 DB Woerden
0348-75 36 30
examineringmbo@mbodiensten.nl

 

Rectificatie zomersluiting
Het Servicepunt examinering mbo gaat met zomervakantie en is daarom van maandag 17 juli t/m vrijdag 11 augustus gesloten (vier weken in totaal, in plaats van drie). Daarna zijn we weer bereikbaar voor al uw vragen.


Erkennen van leer-werkervaring
Veel volwassenen hebben kennis en vaardigheden opgedaan in werk, opleiding en/of vrije tijd. Het is mogelijk om via een onderwijsroute en een arbeidsroute deze kennis en ervaringen te laten valideren. De arbeidsmarktroute heeft als doel het zetten van loopbaanstappen op de arbeidsmarkt. (Meer informatie vindt u bij het Nationaal Kenniscentrum EVC). De onderwijsroute heeft als doel het halen van een erkend mbo- of hbo-diploma. De route bestaat uit het erkennen van leer-werkervaring, het geven van vrijstellingen, het bieden van maatwerk en afgeven van een diploma. Het Servicepunt examinering ondersteunt bij de ontwikkeling en implementatie van de onderwijsroute.


7 november 2017 – Conferentie leer-werkervaring
Eind 2017 rondt het Servicepunt examinering mbo het deelproject ‘Validering leerresultaten 2016-2017 af. Daarom organiseert het servicepunt op dinsdag 7 november een conferentie die gewijd is aan dit thema. Deze conferentie zal plaatsvinden in het Postillion Hotel in Bunnik. Noteer het alvast in uw agenda! Wilt u een workshop verzorgen tijdens deze conferentie? Mail dan naar examineringmbo@mbodiensten.nl.  


Infographic: stappen leer-werkervaring
Het Servicepunt examinering mbo heeft een infographic ontwikkeld waarin de processtappen inzichtelijk zijn gemaakt die een deelnemer met leer-werkervaring kan doorlopen om een mbo-diploma te halen. De infographic “Stappen leer- werkervaring” is al een tijd in pdf beschikbaar. Volgende week wordt op de website www.examineringmbo.nl ook een clickable versie geplaatst met verwijzingen naar relevante documenten en voorbeelden. De clickable versie is een groeidocument, dat gedurende de zomer aangevuld wordt. Vragen? Neem contact op met het servicepunt via examineringmbo@mbodiensten.nl of telefonisch op 0348-753630.


Checklist erkennen leer-werkervaring
Het Servicepunt examinering mbo heeft een checklist erkennen leer-werkervaring ontwikkeld. Deze checklist kunt u gebruiken om na te gaan of uw organisatie klaar is om aan de slag te gaan met het erkennen van leer-werkervaring. Voor meer informatie over het gebruik van deze checklist en eventuele ondersteuning kunt u contact opnemen met het Servicepunt examinering.


Begrippenkader
Het Servicepunt examinering heeft een begrippenkader erkennen leer-werkervaring gemaakt. De begrippen kunt u raadplegen op onze website.


Leestip: “De onderwijsroute in wording – Erkennen leer-werkervaring”
Het Servicepunt examinering heeft vorig jaar, samen met CINOP, mbo-scholen bezocht op zoek naar best practices over de ontwikkeling van de onderwijsroute. Dat daar veel bij komt kijken en dat de praktijk vaak weerbarstig is, is te lezen in het artikel dat Geerjanne den Hartog (CINOP). Zij heeft dit artikel geschreven op basis van de verkregen informatie tijdens onze bezoeken.


Nieuwe uitdagingen voor Marleen van de Wiel en Nelleke Lafeber
Vanaf 1 juli 2017 gaat Marleen van de Wiel aan de slag als projectleider bij het Expertisepunt LOB VO-MBO, een initiatief van de MBO Raad en VO-Raad. Marleen is vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van het Servicepunt examinering mbo. Wij wensen haar veel plezier en succes in haar nieuwe functie. Nelleke Lafeber, beleidsadviseur bij de MBO Raad (en ook ooit werkzaam geweest als adviseur bij het servicepunt) zal de taken van Marleen overnemen.

Meer nieuwsbrieven...