Nieuwsbrief examinering mbo

6 december 2016

Nieuwsbrief 53: Keuzedelen, workshops 2017 en een kerstcadeau
 
 
 

Houttuinlaan 6
3447 GM Woerden
Postbus 2051
3440 DB Woerden
0348-75 36 30
examineringmbo@mbodiensten.nl

 

Examens voor keuzedelen
Het Servicepunt examinering mbo krijgt regelmatig vragen over de examinering van keuzedelen. De belangrijkste kaders voor examinering van keuzedelen vindt u in het spiekbriefje 'Examinering van keuzedelen' (download document).

Wilt u examens voor keuzedelen inkopen?

Op basis van een eerste inventarisatie bij de examenleveranciers is heeft het Servicepunt een overzicht gemaakt van examens voor keuzedelen. Staat het gewenste keuzedeel er niet bij? Neem dan contact op met een examenleverancier.

Een examen voor een keuzedeel zelf ontwikkelen?
Er is een aantal handreikingen ontwikkeld om u daarbij te ondersteunen. Naast een stappenplan om te komen van keuzedeel tot passende examenvorm, zijn er ook formats voor verschillende examenvormen. Deze vindt u hier.

Is de inhoud van een keuzedeel moeilijk of niet-examineerbaar?

Geef dit signaal dan door aan de instellingsvertegenwoordigers (vaak opleidingsmanagers of directeur van de sector) van de betreffende bedrijfstakgroep (btg). Zij kunnen deze signalen clusteren en doorgeven aan de sectorkamer bij SBB. Een overzicht van alle bedrijfstakgroepen vindt u hier.


Handreiking 'Examenvormen in het mbo'
Welke examenvormen worden er gebruikt in het mbo? Wat zijn de kenmerken, voordelen en nadelen? Als bijvangst van het examenproject Examens voor keuzedelen is er een handreiking gemaakt met examenvormen in het mbo. De volgende vormen zijn opgenomen: praktijkexamen, theorie-examen, portfolio (-examen), criterium gericht interview (CGI) en presentatie. Deze handreiking kunt u goed gebruiken als u een keuze maakt voor een examenvorm (download document).


Handreiking ‘Aanbesteding bij inkoop examendiensten’ beschikbaar
Mbo-scholen kopen vaak exameninstrumenten in bij private of commerciŽle examenleveranciers. Daarnaast bestaan er diverse stichtingen, samenwerkingsverbanden en coŲperaties waarin scholen gezamenlijk examens construeren en waarbij zij vervolgens inkopen. In een aantal gevallen moeten scholen bij de inkoop van exameninstrumenten rekening houden met het aanbestedingsrecht. De MBO Raad heeft hiervoor een handreiking laten ontwikkelen. Lees meer>


Workshops examinering 2017: inschrijvingen zijn geopend!
Ook in 2017 organiseert het Servicepunt examinering mbo weer diverse workshops. In de eerste workshop van het nieuwe jaar komen onder andere een aantal best practices vanuit het examenproces voorbij. Een aantal essentiŽle thema’s zoals kwaliteitsborging door de examencommissie, vaststellen examens en kwaliteit van examinering in de beroepspraktijk komen aan bod. Benieuwd wat er nog meer op de agenda staat? Klik hier om het huidige workshopaanbod voor 2017 te bekijken. U kunt zich nu voor deze workshops in schrijven.


Een kerstcadeau voor uw collega’s – boekje ‘Samen werken aan examens’
De bedrijfstakgroepen startten bijna 40 verschillende examenprojecten om gezamenlijk aan de kwaliteit van examinering te werken. Alle opbrengsten van deze examenprojecten zijn vormgegeven in een mooi boekje. Hierin vindt u een grote diversiteit aan opbrengsten: van exameninstrumenten voor de herziene kwalificatiedossiers en keuzedelen tot een checklist voor examinering in de beroepspraktijk. Laat u inspireren! Bekijk hier het boekje (download Samen werken aan examens).

Wilt u een boekje cadeau doen aan uw collega’s? Dan kunt u deze gratis bestellen door vůůr 14 december een mail te sturen naar examineringmbo@mbdiensten.nl met daarin het aantal exemplaren dat u wilt ontvangen en het adres (en t.a.v.) waar deze verstuurd naar kunnen worden. Aan de boekjes en de verzending ervan zijn geen kosten verbonden.

Meer nieuwsbrieven...